Beza z kremem

Idealna letnia propozycja - miks słodyczy i owocowego orzeźwienia.

Składniki


  • 4 białka
  • 12 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 400 ml kremówki 36 procent
  • 30 dag mieszanych owoców sezonowych (jagody, jeżyny,brzoskwinie)
  • 1 opakowanie polewy z ciemnej czekolady

Przygotowanie

Reklama

1. Mocno schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, partiami dosypuj 10 dag cukru kryształu. Dodaj sok z cytryny. Cukier puder wymieszaj w osobnej miseczce razem z drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Dodaj do piany. Jeszcze chwilę ubijaj.

2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 2 okręgi, wypełnij je ubitą pianą. Wstaw do piekarnika. Piecz blaty bezowe ok. 50 minut w temp. 150 st. Następnie wyłącz piekarnik i dosuszaj bezy przy uchylonych drzwiczkach przez kilkanaście minut.

3. Kremówkę zagotuj razem z resztą cukru kryształu. Zdejmij z ognia, wystudź, a potem wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Ubij na sztywno. 4Owoce przebierz, opłucz. Brzoskwinie pozbaw pestek, pokrój. Bezy przełóż częścią masy oraz owoców.

4.Udekoruj pozostałym kremem śmietanowym, resztą owoców i rozpuszczoną polewą z czekolady.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje