Bezglutenowe ciasto bez pieczenia

Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu

Składniki na spód

  • 1 czubata szklanka mąki kokosowej (lub zmielone wiórki kokosowe)
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (lub inne orzechy np. laskowe lub migdały)
  • 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego cukru lub 0,5 szklanki daktyli)
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao (lub karobu)
  • 200 ml oleju kokosowego, najlepiej w formie niepłynnej, ale też nie zupełnie twardej

Składniki - warstwa owocowa

  • 2 szklanki musu jabłkowego (lub innego)
  • 1 łyżeczka agaru (lub 1 łyżka żelatyny)

Składniki - śmietanka kokosowa

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta umieszczamy w misie malaksera (z ostrzem w kształcie S) i dokładnie mielimy aż się połączą. Powinniśmy uzyskać masę, jak na kruche ciasto. Następnie wyklejamy nimi formę do ciasta, zostawiając wyższe brzegi.  Jedną łyżeczkę agaru zagotowujemy w 1/3 szklanki wody. Wlewamy do musu jabłkowego, mieszamy i wylewamy mus na spód ciasta. Śmietankę kokosową ubijamy. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum godzinę.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje