Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Koniecznie wypróbuj bezglutenowego przepisu na pyszne pierogi.

Bezglutenowe pierogi
Bezglutenowe pierogiBeMam

Co potrzebujemy?

Składniki na ciasto:

3/4 szklanki tapioki

1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki z białego ryżu

1/4 szklanki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki gumy ksantanowej

szczypta soli

100 ml ciepłej wody

1 duże jajko

1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

50 dkg kapusty kiszonej

5-10 dkg suszonych grzybów

2 cebule

olej

Sól, pieprz

Jak robimy?

Krok 1: Grzyby zalewamy na noc wodą.

Krok 2: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i dokładnie zagniatamy, aby masa była jednolita. Wkładamy do lodówki

Krok 3: Grzyby gotujemy 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, następnie odcedzamy.

Krok 4: Wodę z grzybów wykorzystujemy ponownie do gotowania kapusty. Kapustę przed gotowaniem należy przepłukać wodą i poszatkować, a następnie dusić, aż będzie miękka.

Krok 5: Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju aż lekko się zeszkli (uwaga! Nie przesmażamy kapusty, powinna być lekko chrupiąca).

Krok 6: Grzyby szatkujemy na drobniutkie kawałeczki i wrzucamy na patelnię z cebulą.

Krok 7: Do cebuli i grzybów dodajemy odcedzoną, ugotowaną kapustę. Całość przesmażamy, dodając do smaku pieprz i sól.

Krok 8: Po przesmażeniu farsz zostawiamy do ostudzenia.

Krok 9: Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienkie płaty, a następnie szklaneczką wycinamy w nim koła.

Krok 10: Na każde koło dajemy mniej więcej łyżeczkę farszu, a następnie sklejamy dokładnie ciasto formując pierogi.

Krok 11: Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Następnie odcedzamy i podajemy ze smażoną cebulą.

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas