Bezglutenowy mazurek kawowy

Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu

Mazurek
Mazurekmateriały prasowe

Ozdoba: marcepan lub roztopiona czekolada, płatki

migdałowe, kakao 

Sposób przygotowania

W blenderze miksujemy migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno, będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagniatamy namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wykładamy blachę papierem i rozkładamy masę na blaszce. Na czas robienia kremu, spód schładzamy w zamrażarce. Ubijamy mleko kokosowe pamiętając, że ubija się tylko tę gęstą część. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w około 2 łyżkach gorącej wody. Musi być gęsta, ale dobrze rozpuszczona. Następnie studzimy ją i łączymy z masą kokosową, miksując delikatnie. Masę wykładamy na schłodzony spód. Całość ozdabiamy i schładzamy w lodówce.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas