Bezglutenowy Stollen z Marcepanem

Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, najczęściej przygotowywane na Boże Narodzenie. Charakteryzuje je aromatyczny zapach i oczywiście marcepan w środku.

Bezglutenowy Stollen z Marcepanem
Bezglutenowy Stollen z MarcepanemBeMam

Co potrzebujemy?

  • 100g mąki bezglutenowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g cukru waniliowego
  • 160 ml rumu
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 50g rodzynek
  • 20g suszonych wiśni
  • Skórka starta z ½ pomarańczy
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 25g pokrojonych migdałów
  • 30g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 120g bezglutenowego marcepanu

Jak robimy?

Krok 1: Dzień Wcześniej zalewamy rumem: rodzynki, migdały i wiśnie. Na następny dzień bakalie odsączamy.

Krok 2: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Krok 3: Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały, gumę ksantanową, sól, cukier, startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie skłądniki razem mieszamy, a następnie formujemy dołek.

Krok 4: Do dołka wlewamy masło, mleko z drożdżami oraz dodajemy roztopione masło.

Krok 5: Ze skąłdników wyrabiamy ciasto. Gnieciemy je ok. 15 minut, na głądką, jednolitą masę, która z czasem przestaje nam się przyklejać do rąk.

Krok 6: Do wyrobionego ciasta dodajemy bakalie I wszystko razem jeszcze raz zagniatamy.

Krok 7: Ciasto po wyrobienu pozostawiamy pod przykryciem w misce na ok 2-3 godziny. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.

Krok 8: Gdy ciasto podrośnie, jeszcze raz je zagniatamy I ponownie na ok. 1 godzinę odstawiamy do podrośnięcia.

Krok 9: Ciasto lekko rozwałkowujemy, w środku rozkładamy rulonik z marcepanu. Następnie formujemy roladę, której środek wypełnia marcepan.

Krok 10: Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180°C.

Stollen jest ciastem, które może leżakowac nawet ok. 3 miesięcy. Już niewiele czasu pozostało do wigilii, jednak zazwyczaj Stollen powinien jakiś czas poleżakować, zawinięty w papier. Najlepiej ok. 5 tygodni.

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas