Bezmięsny gulasz

Lekki, pożywny, a zarazem sycący obiad.

Składniki

  • puszka cieciorki gotowanej np. marki Jasmeen
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania

Na patelni zeszklij por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Następnie wrzuć pokrojone w paski warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i duś w niewielkiej ilości wody. Jak warzywa będą już miękkie dodaj ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzuć przyprawy. Pozostaw pod przykryciem jeszcze przez parę minut.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje