Bezowy torcik z różą

Wyjątkowo efektowny!

Składniki:

Spód:

  • 12,5 dag masła
  • 25 dag mąki
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Reklama

Beza:

  • 6 białek
  • 25 dag cukru pudru
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  •  łyżka soku z cytryny

Dekoracja:

  • cytryna
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 migdałów
  • listki mięty lub melisy

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem na małe grudki razem z mąką. Dodaj resztę składników, zagnieć ciasto. Schładzaj godzinę. Rozwałkuj, ponakłuwaj widelcem, piecz 30 minut w temp. 180°C.

2. Białka ubij na sztywno, nadal miksując porcjami dodawaj przesiany cukier puder. Wsyp mąkę, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż na spód, robiąc kleksy. Piecz 60 minut w temp. 160˚C.

3. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę. Obierz delikatnie resztę skórki, pokrój w plasterki. Ugotuj je w wodzie z cukrem pudrem. Uformuj różę, udekoruj listkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje