Bezpieczne mięso

Aby mięso zachowało wszystkie swoje walory zdrowotne i nie zaszkodziło maluszkowi, podczas zakupów i przechowywania trzeba przestrzegać następujących zasad:

Kupuj mięso z hodowli ekologiczncyh
Kupuj mięso z hodowli ekologiczncyh 123RF/PICSEL

● staraj się kupować mięso w sprawdzonych sklepach i firmowych stoiskach masarni.

● wybieraj produkty pakowane próżniowo - masz wówczas gwarancję, że nie uległy one zanieczyszczeniu mikroorganizmami na żadnym z etapów produkcji i dystrybucji.

● jeżeli zdecydujesz się na zakup mięsa, które nie jest ofoliowane, pamiętaj, że musisz zużyć je w ciągu 2-3 dni.

● surowe mięso przechowuj w lodówce w temperaturze od 0 do +4°C. Jeżeli zdecydujesz się je zamrozić, możesz przechowywać je do 3 miesięcy (w zamrażarce, w temperaturze -18°C)

● kupując mięso dla dziecka, wybieraj produkty z certyfikatem jakości, np. PQS, QMP, QAFP lub pozytywną opinią Centrum Zdrowia Dziecka - takie oznaczenia dają pewność, że mięso było kontrolowane na każdym etapie produkcji i jest całkowicie bezpieczne dla maleństwa.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas