Białe szparagi w majonezowym sosie

Świetne jako przystawka zamiast sałatki.

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • sól, cukier
  • kilka kropli soku z cytryny

Reklama

sos:

  • łyżka ostrej musztardy
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szkl. oleju
  • biały pieprz, sól

Przygotowanie:
1 Przygotuj sos: składniki ogrzej do temp. pokojowej. Żółtka utrzyj z musztardą na gładką masę. Cienkim strumieniem wlewaj porcjami olej, cały czas energicznie mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlej po większej porcji oleju, nieustannie mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec ubij białka na pianę i delikatnie połącz z sosem. Sos nakryj i wstaw do lodówki.

2 Szparagi obierz. Wodę osól, posłodź, dodaj sok z cytryny, włóż szparagi i gotuj ok. 20-25 minut do miękkości. Odcedź i podaj z sosem. Możesz serwować np. z wędliną, ziemniakami itd.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje