Biały chłodnik z ogórkami

Ogórki obierz, zetrzyj na tarce, zalej kwasem z ogórków i zagotuj.

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g ogórków małosolnych
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 niecała szklanka śmietany
  • 4 szklanki mleka zsiadłego
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 2 szklanki kwasu z ogórków
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Ogórki obierz, zetrzyj na tarce, zalej kwasem z ogórków i zagotuj. Dodaj roztarty czosnek i odstaw do ostudzenia.
2. Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną i dodaj do zupy. Wrzuć też drobno posiekany szczypiorek i koperek. Dopraw do smaku.
3. Podawaj z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę jajami oraz rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki.Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje