Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Łatwy deser na weekendowe popołudnie.

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka esencji waniliowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g konfitury truskawkowej
  • 300 ml śmietany 30-36 proc.
  • świeże truskawki

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając dalej, dodaj kolejno jajka. 

2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach. Wlej mleko i esencję waniliową. Zmiksuj na gładkie ciasto. 

3. Dwie tortownice o średnicy 20-22 cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel ciasto na pół i przełóż do tortownic. Wyrównaj wierzchy. 

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw ciasto i piecz 30-35 minut, aż będzie sprężyste pośrodku. Ostudź na kratce. 

5. Gdy biszkopty całkowicie wystygną, ubij kremówkę. Nie dodawaj cukru lub dodaj jego niewielką ilość. Ciasto i konfitura są wystarczająco słodkie. 

6. Ułóż jeden biszkopt na paterze. Posmaruj go konfiturą. Wyłóż 3/4 śmietany. Przykryj drugim biszkoptem. Udekoruj go resztą śmietany i połówkami truskawek. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje