Biszkopty z kremem

Delikatne i leciutkie jak piórko ciasto w duecie z aksamitną masą to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste owoce, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

Biszkopt z owocami
Biszkopt z owocami123RF/PICSEL

Owocowy kopiec

Sposób przygotowania

1. Spód: jajka robij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z limonki. Białka ubij. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Porcjami dodaj do utartych żółtek na przemian z pianą z białek. Biszkopt rozsmaruj na spodzie tortownicy (śr. 22 cm) wyłożonej pergaminem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 25 min. Wystudź. 

2. Krem: żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt utrzyj z sokiem z limonki i cukrem pudrem. Połącz z bitą śmietaną i żelatyną. 

3. Z ciasta lekko wydrąż środek, pozostawiając grube brzegi i dno. Tężejący krem przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłym otworkiem. Wypełnij wgłębienie w biszkopcie, wyciskając małe rozetki kremu. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem obłóż je owocami, formując kopiec.


Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Torcik kawowy
Torcik kawowy123RF/PICSEL


Kawowy torcik w polewie

1. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Jajka ubij z cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie puszysta, zdejmij ją z ognia, przestudź, połącz z mąką, proszkiem i kakao. Przełóż do formy. Piecz 45 minut w 180 st. C. Ciasto wystudź, rozetnij na 3 blaty. 

2. Masło na krem utrzyj z cukrem pudrem. Porcjami dodaj jogurt. Kawę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Dodaj do kremu. Przełóż nim blaty. Schładzaj godzinę. Oblej stopioną polewą. Udekoruj (np. owocami).

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas