Blok bakaliowo-orzechowy

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • szklanka miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżka cynamonu
  • 4 szklanki mieszanych
  • owoców suszonych
  • szklanka migdałów bez skórki
  • szklanka orzechów laskowych,
  • uprażonych, bez skórki
  • cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę 20 x 30 cm.2. Podgrzej na parze miód z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień, aby mikstura osiągnęła temperaturę wrzenia.3. Wymieszaj mąkę, przyprawy, pokrojone z grubsza owoce i orzechy. Dodaj gorący syrop i szybko wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy. Zwilż zimną wodą dłonie i wyrównaj nimi powierzchnię bloku. Wstaw do piekarnika, piecz 45 minut.4. Po upieczeniu wyjmij blok z piekarnika. Pozostaw w formie, aż całkowicie wystygnie. Tuż przed podaniem wyjmij z formy, obsyp grubą warstwą cukru pudru. Pokrój w plastry.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje