Blok limonkowy

Orzeźwiające ciasto

Składniki

  • Ciasto:
  • po 10 dag kruchych ciasteczek kakaowych i ciasteczek typu oreo
  • 10 dag ciemnej czekolady, np. deserowej
  • 10 dag masła + masło do posmarowania foremki
  • Krem: 10 dag masła
  • 3 jajka
  • sok z 2 limonek
  • skórka starta z 1 limonki
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja:
  • 2 laski wanilii
  • 2 limonki (w plasterkach)

Sposób przygotowania

1. Ciasto: 10 dag masła i czekoladę stop, odstaw do ostudzenia. Foremkę do tarty posmaruj masłem. Wstaw do lodówki. Ciastka pokrusz, połącz z czekoladą i masłem. Zmiksuj na gładką masę. Wylep nią przygotowaną foremkę, mocno dociśnij do brzegów i wstaw do lodówki.

Reklama

2. Krem: jajka wyszoruj pod bieżącą wodą, polej wrzątkiem i wbij do miseczki. Miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą, tak by jej nie dotykała. Ubij jajka na puszystą masę, dodając stopniowo oba cukry. Masło włóż do rondelka, stop, dodaj sok i skórkę z limonki. Porcjami domieszaj masę jajeczną. Mieszaj krem, aż zgęstnieje. Wtedy zdejmij go z ognia i odstaw, by ostygł.

3. Ciasto wyjmij z foremki. Nałóż krem limonkowy. Wyrównaj wierzch, dekoracyjnie ułóż plasterki limonek i wanilię,wstaw do lodówki na 2 godziny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje