Blok orientalny

Coś dla miłośników mięsnych potraw.

Składniki

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 50 dag kurzych nóżek
  • 1 włoszczyzna + 2 marchewki
  • kawałek korzenia imbiru (2 cm)
  • 2-3 źdźbła trawy cytrynowej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • duża szczypta curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 listki kafiru lub listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

1. Mieso umyj, włóż do garnka, wlej 5 szkl. zimnej wody. Zagotuj, podgrzewając na wolnym ogniu, zdejmij szumowiny. Warzywa z włoszczyzny i imbir obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Czosnek obierz, ząbki podsmaż na oleju. Warzywa, imbir i czosnek dołóż do gotującego się mięsa. Dodaj przyprawy i sos sojowy.

2. Gotuj 2-3 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Wywar lekko przestudź, przecedź, przelewając przez gęste sito wyłożone gazą. Odłóż mięso i 2-3 marchewki. Oczyść je z przypraw. Mięso oczyść ze skóry, poszarp na cienkie paski (najlepiej widelcem), a marchewki pokrój w średniej grubości talarki. 

3. Wywar podgrzej, ale nie gotuj. Wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź. 4-5 łyżek wylej do formy, schłodź. Dołóż mięso i marchewki, zalej resztą wywaru, odstaw do stężenia. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje