Bo życie musi mieć smak

Przyprawy znane są człowiekowi od tysiącleci. Pogłębiają i poprawiają smak wielu potraw, dlatego znajdują się w prawie każdej kuchni. Dowiedz się, jaką przyprawę dodać do obiadu i jakie jeszcze właściwości (oprócz walorów smakowych) posiadają te smaczne i aromatyczne rośliny.

Majeranek na trawienie

Reklama

Jedną z najpopularniejszych stosowanych w kuchni przypraw jest majeranek. Oprócz różnego rodzaju olejków eterycznych zawiera garbnik, rutynę, miedź oraz dużo wapnia. Ma bardzo specyficzny, wyraźny smak i aromat, trochę przypominający tymianek, ale słodszy. W kuchni jest niezastąpiony: poprawia smak samodzielnie wyrabianych wędlin, smażonego i pieczonego mięsa, a także ryb. Przyprawia się nim różnego rodzaju zupy i sosy oraz wszelkie tłuste dania, które dzięki tej przyprawie stają się łatwiejsze do strawienia. Można łączyć go z innymi przyprawami, np. szałwią, tymiankiem, rozmarynem.

Oprócz niewątpliwych walorów smakowych majeranek ma także inne zalety. Od dawna znane są jego właściwości lecznicze: poprawia i reguluje trawienie, likwiduje niestrawność i zaburzenia żołądkowe, działa wiatropędnie i moczopędnie. Napar z majeranku pomaga zwalczać przeziębienia i różnego rodzaju bóle, a także ma działanie uspokajające.

Oregano jako antidotum

W żadnej kuchni nie może zabraknąć oregano. W jego skład wchodzą olejki eteryczne, garbniki, sterole, flawonoidy i dużo witaminy C. Ta przyprawa ma cierpki, lekko gorzkawy smak i bardzo delikatny zapach. Świetnie komponuje się z różnymi włoskimi potrawami, dlatego często dodawana jest do pizzy, omletów, sosów do makaronu i sałatek. Poprawia smak warzyw, mięs, serów, ryb i owoców morza. Doskonale sprawdza się także jako mieszanka przyprawowa, np. z majerankiem, bazylią, pieprzem i tymiankiem.

Oregano także może poszczycić się właściwościami poprawiającymi zdrowie. Tak jak majeranek poprawia trawienie, poza tym łagodzi wzdęcia oraz dolegliwości związane z układem oddechowym. Oregano często stosowane jest jako antidotum na zatrucia lub ukąszenia owadów.

Uniwersalna bazylia

Z pewnością wszyscy znają przyprawę charakteryzującą się specyficznym kwaskowatym, a zarazem słodkawym smakiem i zapachem anyżku - bazylię. Zawarty w niej olejek bazyliowy sprawia, że tę roślinę zalicza się do najbardziej aromatycznych ziół. Dodaje się ją do potraw mięsnych, rybnych, a także warzywnych. Poprawia smak sosów, sałatek i marynat. W połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak cebula, czosnek, szałwia czy estragon daje aromatyczną mieszankę pozwalającą wydobyć i pogłębić niepowtarzalny smak wielu potraw.

Już dawno dowiedziono, że bazylia działa pobudzająco na organizm. Ma zbawienne działanie na układ trawienny i nerwowy. Łagodzi wzdęcia, kolkę i bóle głowy. Pomaga również zwalczać depresje, poprawia nastrój i przede wszystkim dodaje sił i witalności.

Pachnący rozmaryn

Kolejną przyprawą o niezwykle intensywnym zapachu jest rozmaryn, który charakteryzuje się cierpkim, lekko piekącym, gorzkawo-korzennym smakiem. To właśnie smak i aromat sprawiają, że roślina ta rewelacyjnie komponuje się z różnymi mięsami (baraniną, jagnięciną, wieprzowiną, dziczyzną), a także rybami. Poprawia także smak zup i sosów i jest niezastąpiony do aromatyzowania przeróżnych alkoholi, np. likierów, win oraz wódek.

Jak wiele przypraw rozmaryn nie tylko poprawia walory smakowe potraw, ale także leczy. Przede wszystkim pobudza apetyt, hamuje rozwój bakterii, poprawia krążenie krwi, a także łagodzi bóle reumatyczne, działa moczopędnie, wzmacnia organizm i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Dowiedz się więcej na temat: układ | aromat | zioła | apetyt | smak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje