Bobotie - afrykańska zapiekanka

Prosto z RPA.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 g mielonych migdałów
  • Kromka białego pieczywa
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki ostrego curry
  • 100 g konfitury morelowej
  • 3 listki laurowe
  • Pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 g ryżu
  • 1 łyżka kurkumy
  • Kawałek cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • Łyżka masła
  • 2 banany
  • Łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso wymieszać z chlebem i koncentratem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, oprószyć curry i smażyć 2 minuty. Dodać konfiturę morelową. Dodać mięso mielone i listek laurowy. Wlać 150 ml wody, zagotować i gotować na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Mięso zmieszać z migdałami i drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Masę nałożyć do żaroodpornej formy. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, polać mięso. Dodać 2 listki laurowe. Zapiekać w 175 st. C przez 25 minut.

Zagotować 300 ml osolonej wody, dodać ryż, kurkumę i cynamon i gotować przez 15 minut, dodać rodzynki. Wyjąć cynamon i dodać masło. Zapiekankę wyjąć z pieca. Banany obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Zapiekankę ryż i banany nakładać na talerze.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas