Boczek z grzybami

Nigdy się nie znudzi, bo świetnie smakuje i apetycznie wygląda

Składniki

  • 1 i 1/2 kg surowego
  • boczku
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3–4 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • sól lpieprz
  • chili w proszku
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz, posiekaj.Boczek posmaruj połową czosnku i musztardą. Posyp solą, pieprzem i majerankiem.Odstaw na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. 

2. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój.Cebulę i grzyby podsmaż na łyżce oleju. Przypraw solą,pieprzem. Wystudź i rozłóż na boczku. Zwiń roladę, obwiąż ją grubą nitką. Ułóż w brytfance, posmaruj resztą oleju. Piecz 70 min w 180°C.

3. Pomidory zmiksuj, gotuj,z czosnkiem, aż wyparuje połowa płynu. Pod koniec przypraw chili i solą. Sos podawaj do upieczonej rolady.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje