Boeuf Stroganof

Legendarny przepis.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1,3 kg polędwicy wołowej,
- 6 łyżek masła,
- 5 łyżek oliwy,
- 4 duże cebule,
- 40 dag pieczarek,
- szklanka śmietany,
- 1 czubata łyżki mąki,
- łyżka ketchupu,
- łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso obrać z błon, opłukać, osuszyć. Pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski 1 cm. Drobno pokroić cebulę, stopić 3 dag masła, dodać 3 łyżki oliwy. Na tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać mięso i mieszając smażyć 15 minut.
2. Na drugiej patelni stopić resztę masła, dodać pozostałą oliwę i usmażyć na tym plasterki pieczarek. Pod koniec smażenia pieczarki lekko posolić. Połączyć z mięsem, ketchupem, koncentratem pomidorowym i musztardą. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem. Zalać śmietaną zmiksowaną z mąką, przykryć i na bardzo małym ogniu dusić około 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać małymi ilościami bulionu.
Czas przygotowania: 2 godziny
1 porcja: 583 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: wołowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje