Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem

Zmiana nawyków żywieniowych to jedno z najpopularniejszych wyzwań, które podejmujemy na początku roku. Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków? I jak ograniczyć wykorzystanie produktów, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie i sylwetkę? Oto jeden z pomysłów!

Bolognese z boczniaków
Bolognese z boczniakówmateriały prasowe

Sposób przygotowania

1.  Do  czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3.  Dodać oliwę, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
4.  Dodać marchewkę i seler naciowy, rozdrobnić 10 s/obr. 4.
5.  Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paski cukinii, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, gotować na parze 15 min/Varoma//obr. 6. Zdjąć przystawkę Varoma. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 10 min/Varoma//obr. 1.
7.  Ostrożnie usunąć z sosu rozmaryn, tymianek i liście laurowe, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
8.  Ugotowany na parze makaron z cukinii przełożyć do 4 misek, polać przygotowanym sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej serem.
9.  Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix:

1. Pokroić ser pecorino na drobne kawałki.

2. Czosnek oraz cebulę posiekać, następnie podsmażyć na oliwie do zeszklenia.

3. Posiekać na drobno marchewkę i seler naciowy, następnie dodać je do czosnku i cebuli.

4. Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 20 min.

5. Dorzucić pokrojoną w paski cukinie i dusić przez około 3 min.

6. Ostrożnie usunąć z sosu rozmaryn, tymianek i liście laurowe, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem do smaku.

7.  Ugotowany makaron z cukinii przełożyć do 4 misek, polać przygotowanym sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej serem.

8.  Podawać Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem bezpośrednio po przygotowaniu.


Wskazówka: Aby uzyskać cienkie plastry cukinii, należy użyć obieraczki do warzyw.

Wariant: W punkcie 5. zamiast boczniaków można użyć grzybów shiitake. Świeży rozmaryn i tymianek można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego rozmarynu i tymianku. Bolognese z boczniaków można podawać również z makaronem spaghetti lub fettucine.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas