Botwinka z fasolką

Zupa dla całej rodziny.

Składniki:

  • 30 dag żeberek wędzonych
  • 20 dag boczku wędzonego
  • włoszczyzna
  • 3 buraki
  • pęczek botwiny
  • 30 dag fasoli Jaś lub białej fasolki z puszki
  • 20 dag kalafiora
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kwasku cytrynowego (niekoniecznie)
  • łyżka oleju
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1 Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie, jeśli używasz świeżej fasoli. Żeberka włóż do garnka, zalej 1,5 l wody, gotuj 30 minut, zdejmując szumowiny. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pół godziny.

Reklama

2 Buraki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Do wywaru dodaj namoczoną fasolę, kalafiora podzielonego na różyczki, fasolkę szparagową przekrojoną na pół i posiekaną botwinę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę oleju i łyżeczkę masła. Gotuj na małym ogniu pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Żeberka wyjmij z zupy, oddziel mięso od kości, włóż znów do zupy, zamieszaj. Zupę podawaj z pieczywem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje