Botwinka z ziemniakami i pomidorami

Sezon na botwinkę czas zacząć!

Składniki:

  • 30 dag mięsa wołowego z kością
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • pęczek botwiny
  • 3 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso wołowe i skrzydełka umyj, włóż z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego do garnka, wlej 1,5 l wody, gotuj chwilę, zdejmując szumowiny. Nastaw mały gaz, gotuj pół godziny.

Reklama

2. Buraki umyj, obierz, zetrzyj surowe na tarce i wrzuć do wywaru. Gotuj godzinę. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, dodaj do wywaru. Botwinę opłucz, posiekaj, podduś na rozgrzanym maśle. Pomidory sparz, polej zimną wodą, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do botwinki, razem duś przez chwilę, mieszając.

3. Botwinę z pomidorami dodaj do zupy, gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i chlebem razowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje