Bouef Bourguignon (Wołowina po burgundzku)

Z kuchni francuskiej.

Składniki:

- 300 g szalotek,

Reklama

- 150 g marchewki,

- 250 g pieczarek,

- 1-2 ząbki czosnku,

- 100 g wędzonego boczku,

- 1 kg wołowiny (udziec lub łopatka),

- 1 łyżka oleju,

- sól, pieprz,

- 1łyżeczka suszonego tymianku,

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

- 2 łyżki mąki,

- 300 ml wytrawnego wina czerwonego (Burgund),

- 0,5 l bulionu,

- 2 listki laurowe,

- pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Szalotki obrać. Połowę posiekać, resztę poprzekrawać wzdłuż na ćwiartki. Pieczarki poprzekrawać. Czosnek przecisnąć przez praskę, boczek pokroić na cienkie paseczki. Mięso pokroić w kostkę (ok 3cm).

Na patelnię dać łyżkę boczku i łyżkę oleju, rozgrzać. Przesmażyć pokrojone w ćwiartki szalotki i pieczarki.

Pozostały boczek i szalotki smażyć w brytfannie, dodać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę, tymianek, czosnek i koncentrat pomidorowy. Oprószyć mąką. Zalać winem i bulionem, dodać listki laurowe i pietruszkę. Wstawić pod przykryciem do piekarnika na rozgrzanego do 175 st. C na 2 godziny. W tym czasie 1-2 razy zamieszać, ewentualnie dolać trochę wody. 30 minut przed końcem dodać pieczarki, wyjąć pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z sałatką i ziemniaczkami.

Czas przygotowania: 180 minut

Jedna porcja zawiera: 3610 kJ/862 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia francuska | wołowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje