Brokułowa z szynką

Wystarczy 15 minut!

Składniki:

  • 40 dag brokułów
  • 20 dag gotowanej szynki w plasterkach
  • 1 słoik marynowanych małych kolb kukurydzy
  • po 1 żółtej i zielonej papryce
  • garść rodzynek sułtanek
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Na sos:

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego (albo soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Następnie gotuj je ok. 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź, osącz. Kukurydzę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy.

2. Kolby kukurydzy pokrój na spore kawałki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki pokrój w cienkie paseczki. Plasterki szynki potnij w grubą kostkę. Rodzynki przebierz, przelej na sitku wrzącą wodą, osącz.

3. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do dużej salaterki. Ocet winny utrzyj z solą oraz pieprzem. Dodaj miód i oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Posyp orzechami, przemieszaj. Podawaj z kromką wiejskiego chleba.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje