Brokuły w cieście
Szybka i nieskomplikowana kolacja dla zabieganych. Ten przepis może też sprawić, że osoby nieprzepadające za brokułami przekonają się do nich.
Błyskawicznie znikają z talerzy123RF/PICSEL
1. Do większej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, łączymy wszystko razem, aż otrzymamy dość gęstą, jednolitą masę.
2. W garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody ze szczyptą soli. Brokuł dzielimy na różyczki, gdy woda się zagotuje, ostrożnie wrzucamy do niej różyczki. Gotujemy 5 min. Przecedzamy.
3. Brokułowe różyczki zanurzamy w cieście. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, posypujemy niewielką ilością soli, by uniknąć pryskania. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy różyczki w cieście i smażymy kilka minut ze wszystkich stron do zrumienienia.