Brownie à la pizza

Smakowity deser

Składniki - spód

  • 50 g zmielonych migdałów
  • 45 g mąki pszennej
  • 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 2 1⁄2 łyżki kakao w proszku
  • 2 1⁄2 łyżki cukru kokosowego
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1⁄2 szklanki (125 ml) dowolnego mleka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, roztopionego.

Składniki - wierzch

  • 120 g serka kremowego light
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 1⁄2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • truskawki, maliny, wiórki kokosowe, liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż papierem blachę do pieczenia pizzy. Przygotuj spód brownie: mielone migdały i mąki dobrze połącz. Dodaj jajko, kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaj. Wylej masę na środek blachy, rozprowadź równomiernie i piecz przez 10 minut. Posmaruj wierzch olejem kokosowym i piecz przez kolejne 5 minut. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj masę na wierzch: wymieszaj w misce serek, jogurt i wanilię. Rozsmaruj ją na cieście. Przed podaniem posyp ciasto truskawkami, malinami, wiórkami kokosowymi i liśćmi mięty. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje