Brownie bez proszku do pieczenia

Idealne dla tych amatorów słodkości, którzy mają wrażliwy żołądek

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) + tabliczka na polewę
  • kostka masła (ok. 200 g)
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru (warto użyć trzcinowego, jest zdrowszy niż biały, lub ksylitolu – cukru brzozowego)
  • 4 jajka
  • opcjonalnie: garść grubo pokrojonych orzechów lub migdałów
  • dowolna dekoracja, np. lody

Sposób przygotowania

1. Czekoladę połam i stop w gorącej kąpieli wodnej (stawiając miseczkę z czekoladą nad rondelkiem z gotującą się wodą). Dodaj pokrojone masło, stop razem.  

2. W drugiej misce ubij mikserem mąkę z cukrem i jajkami do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem, ewentualnie wrzuć dodatki (np. orzechy) i wymieszaj. 

3. Następnie przelej masę brownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć najwyżej 3-4 cm wysokości.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC i piecz ok. 20 minut (nie za długo, ponieważ ciasto nie może być za suche). Po upieczeniu i ostudzeniu pokrój na kwadraty. Podaj z polewą z gorzkiej czekolady oraz np. z lodami (możesz też zrobić wersję udekorowaną owocami)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje