Brownie z karmelem

Mocno czekoladowe!

Czas przyrządzenia: 65 minut

Składniki

  • 2/3 szkl. + 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • po 5 dag całych migdałów (bez skórki) i pistacji
  • 3 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu lipowego albo syropu klonowego
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • l1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lsól

Sposób przygotowania

1. Migdały i pistacje drobno posiekaj. W garnku stop 2/3 szkl. cukru na jasny karmel. Dolej śmietanę. Gotuj dalej, aż karmel się rozpuści w śmietanie. Sos karmelowy zdejmij z ognia. Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st. C.Kwadratową blachę (24 x 24 cm) wy- łóż pergaminem. 

2. Czekoladę połam na kawałeczki. Razem z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej, lekko przestudź. Jajka ubij z 1 i 1/2 szkl. cukru. Pod koniec ubijania dodaj miód (ew. syrop klonowy). Mąkę przesiej z proszkiem Brownie z karmelem 16 porcji 35 min (razem) ok. 65 min do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem. Potem wsyp mąkę z proszkiem oraz pistacje i migdały. Dokładnie wymieszaj całość łyżką. 

3. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy. Wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia brownie przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmij. Ponakłuwaj gęsto wykałaczką. Polej sosem karmelowym. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 5 minut. Udekoruj. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje