Brownies

Dla łasuchów

Składniki:

- 300 g gorzkiej czekolady,
- 250 g masła,
- 7 jajek,
- 300 g orzechów włoskich,
- 500 g cukru,
- 2 paczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 325 g mąki,
- pół paczki proszku do pieczenia
Na polewę:
- 250 g czekolady,
- 150 g śmietany ,
- 50 g tłuszczu kokosowego

Przygotowanie:

300 g czekolady grubo posiekać. Masło i czekoladę roztopić w małym rondelku na słabym ogniu (najlepiej w kąpieli wodnej) ciągle mieszając. Odstawić. Jajka roztrzepać. Orzechy grubo posiekać. Stopioną czekoladę i masło wlać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą robota kuchennego wyrobić na gładką masę. Blachę dobrze natłuścić i wylać na nią ciasto. Piec ok. 30 minut w 170 st. C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
250 g czekolady pokruszyć. Czekoladę, śmietanę i tłuszcz kokosowy podgrzewać na słabym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, a następnie rozsmarować na cieście. Ciasto odstawić na 1,5 godziny. Pokroić na 60 kawałków.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: czekolady | ciasta | ciasta amerykańskie | kuchnia amerykańska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje