Bruschetta

Jest to rodzaj włoskiej grzanki. Oryginalnie smarowana jest oliwą z czosnkiem, rozmarynem i pomidorami. Jednak obecnie wariacji na jej temat jest wiele, więc można podać ją ze składnikami, które akurat mamy w lodówce: papryka, pomidor, awokado czy nawet pasta rybna. Poniżej przepis na bruschette w wersji klasycznej z mozzarellą.

Składniki

  • Dowolne pieczywo
  • Dressing włoski np. marki Kühne
  • Kilka listków bazylii
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • Kilka oliwek
  • Czerwona cebula
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pieczywo pokrojone na kromki wrzuć do tostera lub ugrilluj na patelni grillowej. Pomidora, mozzarellę, oliwki, bazylię i cebulę drobno posiekaj i wymieszaj. Gorącą kromkę chleba posmaruj włoskim dressingiem Kühne i nałóż na nią przygotowane nadzienie. Dopraw solą i pieprzem do smaku i udekoruj listkiem bazylii. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje