Brzoskwiniowe słoneczko

Pyszne i lekkie ciasto brzoskwiniowe, które wyglądem przypomina złociste słońce. Doskonale nadaje się do kawy czy herbaty. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis!

Brzoskwiniowe słoneczko
Brzoskwiniowe słoneczko123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Spód: mąkę wymieszaj ze słodkim pudrem i szczyptą soli. Mocno schłodzone masło pokrój w kosteczkę, dołóż do mąki z ksylitolem, szybko posiekaj nożem. Dodaj żółtko i od razu zagnieć zwarte ciasto, dolewając zimną wodę. Ciasto owiń folią spożywczą. Schowaj do lodówki na minimum 30 minut. 

2. Cienko je rozwałkuj na okrąg o śr. ok. 30 cm (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przełóż na blaszkę z piekarnika. Zdejmij górny arkusz papieru. Piekarnik rozgrzej do 190 st. Brzoskwiniowe słoneczko 

3. Przygotuj nadzienie: brzoskwinie umyj i osusz. Przekrój na połowy, usuń pestki. Owoce ew. obierz ze skórki, pokrój na mniejsze cząstki. Polej płynnym miodem lub syropem, posyp mąką, skrop esencją waniliową. Lekko przemieszaj. 

4. Owoce przełóż na ciasto, zostawiając wolny brzeg (2 cm). Zawiń go na owoce, posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Blachę z tartą wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 35 minut. Ew. oprósz zmielonym na puder ksylitolem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas