Budyń jabłkowy

Budyń nie musi być ze sztucznego proszku. Możemy zrobić go sami. Smakuje lepiej i jest dużo zdrowszy od tego kupowanego w sklepie.

Taki deser możesz podawać i na ciepło i na zimno.
Taki deser możesz podawać i na ciepło i na zimno. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 szklanka ryżu
  • 2 szklanki soku jabłkowego¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 goździki
  • cynamon
  • 4 pokrojone w kostkę jabłka
  • 2 łyżki miodu lub cukier

Sposób przygotowania:

Ryż zalać sokiem, dodać sól, oliwę, cynamon, goździki i rodzynki. Wszystko gotować pod przykryciem ok.40 minut. Dodać jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Budyń lekko przestudzić i zmiksować na jednolitą masę z dodatkiem miodu lub cukru. Podawać na ciepło lub na zimno.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas