Budyń po lwowsku z wątróbek drobiowych

Wypróbuj tradycyjny przepis.

Składniki:

Reklama

- 25 dag wątróbki drobiowej,
- 15 dag pieczarek, tłuszcz,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 4 jajka surowe,
- tłuszcz i bułka tarta do formy,
- sól i pieprz,
- kilka listków sałaty,
- marynowana papryka,
- korniszony i minikukurydza jako dodatki.

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Podsmażyć na tłuszczu. Dodać oczyszczoną wątróbkę. Usmażyć, przestudzić. Następnie składniki zemleć razem z jajkami na twardo. Wymieszać z żółtkami, a następnie delikatnie połączyć ze sztywną pianą z białek. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Szczelnie zamknąć, Włożyć do większego naczynia z wrzątkiem i w kąpieli wodnej gotować około 50 minut. Gotowy budyń, wyjąć, przełożyć na półmisek udekorowany sałatą. Fantazyjnie obłożyć piklami. Podawać zaraz po przygotowaniu, z pieczywem jako dodatek.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje