Budyniowe poduszeczki

Na śniadanie lub przekąskę. Pyszne!

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • ok. 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • masło (najlepiej klarowane) do smażenia
  • konfitura wiśniowa do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z 1/2 szkl. mleka i cukrem, odstaw na 15-20 minut. Wymieszaj obie mąki, szczyptę soli i proszek budyniowy. Gdy drożdże zaczną rosnąć, połącz je z resztą mleka. Dodaj twaróg i jajko, zmiksuj na wolnych obrotach. Domieszaj ekstrakt waniliowy. Do przygotowanej masy partiami wsypuj mąki z budyniem, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. 

Reklama

2. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by zaczęło rosnąć (żeby to przyspieszyć, możesz przełożyć ciasto do szklanej miski i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) 

3. Rozgrzej masło na patelni. Nabieraj ciasto łyżką zanurzaną w zimnej wodzie. Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj z konfiturą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje