Bukiet sałat w sosie cytrusowym

Smaczna i dietetyczna sałatka

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 30 dag makaronu średnie świderki
  • 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 50 dag)
  • 1 op. mieszanki listków różnych sałat
  • 6–8 małych pomidorków
  • 2-3 dymki
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Składniki na sos

  • sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • po 1 łyżce miodu i musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Składniki - przyprawy

  • sól
  • biały pieprz
  • przyprawa do drobiu z curry i imbirem

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Posyp solą i przyprawą do drobiu. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane mięso, smaż ok. 10 minut. Często obracaj, by ładnie zrumieniło się ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odłóż do wystudzenia. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 8 minut. 

2. W tym czasie filety pokrój w półplasterki. Listki sałat oraz pomidorki umyj, osusz. Pomidorki potnij na cząstki. Dymki oczyść, pokrój w grubsze plasterki. Ugotowany makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz. 

3. Sos: sok z pomarańczy i cytryny utrzyj  z miodem, musztardą oraz oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i białym pieprzem. Ubijaj, aż sos zgęstnieje. 

4. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj  w salaterce. Tuż przed podaniem polej cytrusowym winegretem. Przemieszaj.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje