Bułgarskie faszerowańce

Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, odetnij wierzchy.

Bułgarskie faszerowańce
Bułgarskie faszerowańce123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cukinia
  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • ziołowa przyprawa do mięsa mielonego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:


1. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone warzywa lekko posól w środku. Postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku.

2. Cebulkę obierz, posiekaj. Cukinię oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy warzywa przestygną, do- Bułgarskie faszerowańce 6 porcji 30 min ok. 35 min daj je do mielonego mięsa. Wbij jajko. Dołóż orzechy. Masę przypraw musztardą oraz solą, pieprzem i ziołową przyprawą do mielonego mięsa. Wyrób. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp trochę bułki tartej albo startego parmezanu.

3. Pomidory napełnij mięsnym farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 35 minut. Gotowe pomidory udekoruj natką. Podawaj np. z wiejskim chlebem.

Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas