Buraki na stół!

Z buraków można zrobić dosłownie wszystko.

1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera.

Reklama

2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują dzięki niej wykwintny smak.

3. Zasmażane buraczki można zastąpić purée z buraków. Pieczemy je w całości przez 30-40 minut, zawinięte z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Potem przecieramy przez sito i podgrzewamy z odrobiną masła ziołowego.

4. Pyszną zapiekankę zrobimy ze startych surowych buraków i ziemniaków (w równych proporcjach) oraz cebuli. Odciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy odrobinę mąki pszennej oraz ziemniaczanej, jajka i przyprawy. Zapiekamy z kozim serem. Można jeść ją samą albo jako dodatek do mięsa.

5. Pasują też do deserów. Prostym sposobem jest dodanie odrobiny soku z buraków do połowy ciasta na biszkopt. Wlewając do formy, mieszamy delikatnie obie części. Wyjdzie fajny marmurek.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje