Burgery na Święto Zakochanych

Wielkimi krokami zbliżają się walentynki, a wy wciąż zastanawiacie się jak zaplanować ten dzień? Jeśli oboje wolicie jednak zostać w domu i nie powielać corocznych tradycyjnych kolacji w restauracji czy seansu w kinie, mamy dla was propozycję w iście amerykańskim stylu. Randka w domu wcale nie musi oznaczać nudy!

Składniki

  • Ligawa Wołowa np. firmy Gzella (świeżo zmielona) 500 g
  • Mieszanka afrodyzjaków: kmin, kolendra, kminek, rozmaryn, gorczyca, papryka) 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • skórka z cytryny
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • sól do smaku
  • żółtko 1 szt.
  • pieprz czarny 0,5 łyżeczki
  • ogórek konserwowy 2 szt.
  • liście sałaty/rukola
  • pomidor 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • majonez/ketchup
  • bułki do burgerów 2 szt.
  • ser żółty 2 plastry

Sposób przygotowania

Mięso wyłożyć do miski i doprawić: mieszanką wszystkich afrodyzjaków, czosnkiem, odrobiną pietruszki. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie odstawić mięso do lodówki, aby wchłonęło przyprawy. W międzyczasie pokroić warzywa w cienkie plasterki: pomidora, ogórka i cebulę. Do mięsa dodać żółtko, ponownie wymieszać i formować równe kotlety na burgery. Patelnię, na której smażymy mięso trzeba dobrze rozgrzać i pilnować, aby jej temperatura nie zmieniała się. Przed wyłożeniem kotletów na patelnię posypać każdego z jednej strony solą (na tej stronie, którą pierwszą chcemy usmażyć). Poczekać ok.3 minut, aż mięso się zarumieni i obrócić na drugą stronę, którą też należy posypać odrobiną soli. Na wierzch położyć plaster żółtego sera. Bułkę do burgerów najlepiej wcześniej delikatnie podpiec i wysmarować wewnętrzną stronę  majonezem lub ketchupem. Na spód wyłożyć kolejno mięso z roztopionym serem, sałatę, pomidora, ogórka i plaster cebuli. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje