Burgery z tuńczyka i ziemniaków

Lubisz burgery? W prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie

Czas przyrządzenia: ok. 20 minut

Składniki

  • purée z 2 ugotowanych ziemniaków
  • 425 g tuńczyka z puszki, w oliwie
  • 400 g drobnej fasolki z puszki, odsączonej i rozgniecionej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka koperku, posiekanego
  • skórka starta z cytryny
  • 2 jajka
  • szklanka grubo startej bułki (najlepiej tzw. panko)
  • olej do smażenia
  • 4 bułki kajzerki, rozkrojone
  • po 4 plastry sera i pomidora
  • sałata, majonez

Sposób przygotowania

1. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, odsączonego tuńczyka, fasolkę, śmietanę, koperek i skórkę. Dodaj jajko, przypraw do smaku i wymieszaj. 

2. Uformuj z masy cztery kotleciki. 

3. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Roztrzep w misce jajko. Zanurzaj w nim kotlety, obtocz w bułce tartej i ułóż na półce piekarnika. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

4. Rozgrzej olej na patelni. Usmaż na nim kotlety, po 3-4 minuty z każdej strony, tak aby zyskały złoty kolor. 5 Podgrzej bułki w gorącym piekarniku. Na spodach ułóż kolejno: ser, kotlety, majonez, plastry pomidora, sałatę. Przykryj wierzchami. Podawaj z cząstkami pieczonych ziemniaków i kiełkami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje