Caldo verde - zielona zupa rodem z Portugalii

Na północnym wschodzie Portugalii króluje Vino Verde - orzeźwiające i musujące. Stamtąd też pochodzi zielona zupa - caldo verde - którą każdy z nas może przyrządzić w domu.

Caldo verde
Caldo verde123RF/PICSEL

Tras-os-Montes - nazwa tego regionu oznacza dosłownie "za górami". Ta urodzajna ziemia położona na północnym wschodzie Portugalii wydaje unikatowe szczepy wina. Stąd pochodzi Vinho Verde - lekkie, orzeźwiające i delikatnie musujące wino. Idealnie smakuje z pieczonymi kasztanami czy trasmontańskim kozim serem. Z tego regionu pochodzi też zielona zupa - caldo verde.

Do przygotowania zupy potrzebujemy: 300 g włoskiej kapusty, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 500 g ziemniaków, 3 łyżki oliwy, 150 g kiełbasy chorizo, sól i pieprz.

Kapustę myjemy i kroimy w paseczki. Obraną cebulę oraz czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy czosnek i cebulę oraz ziemniaki, aż się lekko przyrumienią. Dolewamy tyle wody, aby przykryła składniki. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zdejmujemy je z ognia i rozgniatamy. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Odlewamy wytopiony tłuszcz i wkładamy kiełbasę do garnka z ziemniakami. Zupę zagotowujemy ponownie, doprawiamy do smaku i dodajemy kapustę. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Zmysłowe smaki: Zupa krem z groszkuInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas