Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem

Niebo w gębie!

Składniki

  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru pudru
  • 7 g (opakowanie) suszonych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • 4 frankfurterki, pokrojone
  • czerwona cebula, pokrojona
  • pomidor, pokrojony
  • 1/2 szklanki gęstego sosu pomidorowego
  • szklanka startego twardego sera

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj wodę z oliwą i cukrem pudrem. Wsyp droż- dże, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut. Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem 

2. Wsyp do miski mąkę i sól. Wlej drożdże, wymieszaj i zagnieć na blacie ciasto (10 minut). Przełóż z powrotem do miski, przykryj i odstaw na 30 minut, aby urosło. 

3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż pokrojone frankfurterki (2 minuty). Dodaj cebulę i pomidor. Duś 2-3 minuty. 

4. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Oprósz mąką półkę. 

5. Ubij ciasto pięścią, następnie ponownie zagnieć. Podziel je na cztery części i rozwałkuj na placki o średnicy 18 cm. Posmaruj sosem pomidorowym. Następnie na połowę każdego placka wyłóż farsz, pozostawiając wolny brzeg 2 cm. Posyp farsz serem i przypraw. 

6. Zwilż wodą brzegi ciasta, złóż je i sklej pierogi. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje