Canelloni ze szpinakiem

Sposób na to, by pokochać szpinak!

Canelloni możesz również podać z beszamelem
Canelloni możesz również podać z beszamelem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 750 g sera ricotta
  • 500 g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki listków bazylii
  • ząbek czosnku
  • 8 płatów lasagne
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera

Przygotowanie:1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Szpinak umyj i drobno pokrój, podduś na łyżce oliwy. Następnie zmiksuj go z ricottą, parmezanem, czosnkiem i bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Przypraw solą i pieprzem.

2. Podgotuj w osolonej wodzie płaty lasagne (2-3 minuty). Podziel farsz na 8 porcji i nałóż go na płaty. Zawiń każdy w ciasny rulon.

3. Natłuść żaroodporne naczynie łyżką oliwy. Na dno wyłóż połowę sosu pomidorowego. Ułóż cannelloni jeden obok drugiego. Polej resztą sosu, posyp żółtym serem.

4. Piecz 20-25 minut, aż cannelloni zmiękną, a sos zagotuje się. Posyp resztą bazylii.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas