Caponata

Warzywny bigos z Sycylii.

Caponata - warzywny bigos rodem z Sycylii
Caponata - warzywny bigos rodem z Sycylii 123RF/PICSEL

Składniki:

●spory bakłażan

●1/2 pokrojonego selera naciowego

●2 duże pomidory

●2 duże cebule

●3-4 łyżki oliwy z oliwek

●150 g zielonych oliwek bez pestek

●30 g kaparów

●2 ząbki czosnku

●150 ml czerwonego octu winnego

●szczypta cukru

●sól i pieprz do smaku

●bazylia

Przygotowanie:

1. Bakłażan umyj, pokrój, posól i odstaw, aż puści sok. Wtedy opłucz lub wytrzyj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone świeże warzywa (pomidory warto obrać). Dopraw cukrem i octem. Duś, aż ocet odparuje, a masa zgęstnieje.

2. Odstaw, dodaj oliwki, kapary. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Ponownie podgrzej i podaj np. z makaronem lub pieczywem i z listkami bazylii.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas