Cebula - popularne warzywo bez tajemnic

Poznaj sprawdzone sposoby.

1. Do faszerowania najlepiej użyć cebuli zwyczajnej, bo jest zwarta i ma twardawy środek. Natomiast do zupy i zapiekanki najlepsza jest cebula biała cukrowa i dymka.

Reklama

2. Gdy kroimy cebulę, trzeba w całości dodać ją do potrawy. Nie należy zostawiać kawałków "na potem" ani wstawiać do lodówki. Cebula traci wtedy dużo składników odżywczych. Lepiej, jeśli coś nam zostało, zasypać cukrem lub zalać miodem i zrobić z niej syrop, który błyskawicznie leczy kaszel.

3. Podczas krojenia cebuli przeszkadza ci zapach zapach olejków eterycznych i płaczesz? Jest na to sposób. Włóż cebulę na 15 minut do zamrażalnika. Moc jej zapachu trochę osłabnie.

4. Cebula utraci część swojego zapachu, a nie straci wartości odżywczych, jeśli przed dodaniem jej do sałatki lub położeniem na kanapkę zblanszujesz ją, czyli przelejesz wrzącą wodą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje