Cebularze: Drożdżowa wizytówka Lubelszczyzny

Cebularze to tradycyjny rodzaj wypieku pochodzący z Lubelszczyzny. Za ich smak i urok odpowiada ciasto drożdżowe i chrupiący rant. Wszyscy fani aromatycznej cebuli z makiem z pewnością pokochają cebularze przygotowane według naszego przepisu.

Cebularze to pyszne bułki pieczone na drożdżach z dodatkiem cebuli
Cebularze to pyszne bułki pieczone na drożdżach z dodatkiem cebuliINTERIA.PL

1. Cebulę pokroić w kosteczkę, wymieszać z makiem, odstawić do lodówki.

2. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na 10 minut, następnie dodać mąkę, sól i olej, wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, formować okrągłe placki, na każdym układać łyżkę cebuli wymieszanej z makiem, smarować roztrzepanym jajkiem.

4. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Lubisz domowe wypieki? Sprawdź nasze przepisy na pyszne bułki:

Zobacz także:

Przepis na szybkie placki z kiełbasą i cebuląInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas