Cepeliny (pyzy) z mięsem

Z kuchni litewskiej.

Składniki:

- 1 kg obranych ziemniaków surowych,
- 4 duże ziemniaki ugotowane i obrane
Nadzienie:
- 30 dag mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- majeranek
Sos:
- 10 dag boczku,
- 1 cebula,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól,
- pieprz

Przygotowanie:

Zetrzyj drobniutko ziemniaki surowe, rozgnieć ugotowane. Wymieszaj, posól. Podsmaż cebulę, dodaj mięso. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Weź sporą garść ciasta, spłaszcz i wypełnij wzdłuż zimnym farszem, uformuj rodzaj cygara. To samo powtórz z resztą ciasta i farszu. Cepeliny gotuj 25 minut w osolonej wodzie. Podsmaż cebulę i boczek, dodaj śmietanę, przypraw. Sosem polej cepeliny.

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | Kuchnia litewska | kluski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje