Cepeliny z mięsem

Sycą na długo!

Składniki:

Ciasto:

  • 20 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 jajko;

Reklama

Farsz:

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bulionu wołowego;
  • Do polania: 4 łyżki oleju, 10 dag boczku, 1 cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, 5 gotuj 20 minut w posolonej wodzie. W tym czasie przygotuj farsz: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i bulionem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz majerankiem. Pozostałe ziemniaki zetrzyj, odciśnij sok do miseczki. Odstaw na 10 minut. Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób.

2. Z ciasta formuj placki, kładź na nich po porcji farszu i formuj owalne podłużne kluski. Gotuj w posolonym wrzątku ok. 25 minut od wypłynięcia. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go z cebulką na oleju. Polej gotowe cepeliny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje