Chaczapuri z serem

Chrupiące ciasto z aromatycznym, serowym nadzieniem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g serka topionego kremowego
  • 150 g bryndzy
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania


Reklama

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 st. C piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem. Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje