Chałwowo-truskawkowe lody z żurawiną

Smak dzieciństwa!

Lody truskawkowe
Lody truskawkowemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i zamrażamy - powinny spędzić w zamrażarce przynajmniej 12 godzin. Śmietanę przelewamy do garnka, dodajemy do niej pokruszoną chałwę i całość podgrzewamy, aż chałwa się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy truskawki są już zamrożone a masa śmietanowo-chałwowa zimna, przekładamy wszystko do dużego naczynia, dodajemy żurawinę i blendujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek na lody i ponownie wkładamy do zamrażarki na 6 godzin.. Możemy podawać je np. z waflowymi rurkami.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas