Chałwowo-truskawkowe lody z żurawiną

Smak dzieciństwa!

Składniki

  • 1 opakowanie chałwy waniliowej
  • 1 kg truskawek
  • 100 g żurawiny np. Całe Owoce Bakalland
  • 500 ml śmietanki kremowej 30%

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i zamrażamy - powinny spędzić w zamrażarce przynajmniej 12 godzin. Śmietanę przelewamy do garnka, dodajemy do niej pokruszoną chałwę i całość podgrzewamy, aż chałwa się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy truskawki są już zamrożone a masa śmietanowo-chałwowa zimna, przekładamy wszystko do dużego naczynia, dodajemy żurawinę i blendujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek na lody i ponownie wkładamy do zamrażarki na 6 godzin.. Możemy podawać je np. z waflowymi rurkami. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje