Chili con carne

Ostry meksykański przysmak

Składniki:

  • 1 kg miel. baraniny lub wołowiny
  • po puszce białej i czerwonej fasoli oraz kukurydzy
  • 3-4 cebule
  • 2 szkl. pokrojonych pomidorów (lub 2 puszki)
  • 6 ząbków czosnku
  • czerwona, zielona i żółta papryka
  • 2 chili ew. papryczka jalapeno i piri-piri
  • słodka papryka
  • sól, pieprz, curry, kminek rzymski, oregano, cukier
  • olej

Reklama

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek i chili. Dołóż pokrojoną papryczkę jalapeno i przyprawy wg uznania. Smaż ok. 2-3 min. Stopniowo dodawaj mięso i je rumień. Dodaj pomidory (z sokiem). Przykryj i duś, mieszając, ok. 25 min. Dodaj pokrojone papryki i duś pod przykryciem do miękkości, mieszając. Dodaj fasolę i kukurydzę, podduś. Ponownie dopraw i podaj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje